Wednesday, January 31, 2007

Syreatom


Idag gjorde vi mobiler i form av atomer. Här är en fantastiskt vacker syreatom. Man kan tydligt (?) se kärnan med protoner och hur de 8 elektronerna snurrar runt protonerna. 2 elektroner närmast kärnan (första skalet) och de 6 resterande lite längre ifrån (i andra skalet).
I dag pratade vi om hur liten en atom är och att man gör olika typer av modeller för att försöka förstå hur en atom ser ut.

Det finns många olika atomer, t ex syreatomer, magnesiumatomer, kolatomer osv. Det som skiljer atomerna åt är hur många protoner och elektroner som finns.

Magnesiumbandet vi eldade igår består bara av magnesiumatomer,
Syret i luften består bara av syreatomer och
Vätgasen består bara av vätgasatomer

Alla de här olika ämena som bara består av en sorts atomer kallas grundämnen och alla de finns i periodiska systemet. (Vi gjorde en jämförelse med lego för att förstå bättre.)

Läxa till imorgon är följande kemiglosor:

Atom = en liten byggsten som bygger upp allt vi kan ta på.
Proton = de plusladdningar som bygger upp atomkärnan
Elektron = de minusladdningar som snurrar runt protonerna
Molekyl = består av flera olika atomslag som sitter ihop. Tex magnesiumoxid är en molekyl. Den består av magnesiumatom och syreatom.

1 comment:

Anonymous said...

Det finns några intressanta punkter i tiden i denna artikel, men jag vet inte om jag ser dem alla centrum till hjärtat. Det finns en viss giltighet men jag ska ta tag åsikt tills jag undersöka det ytterligare. Bra artikel, tack och vi vill ha mer! Till FeedBurner samt